Saturday, April 14, 2012

challenge!

I AM ONLY ONE
AND STILL I AM ONE
I CANNOT DO EVERYTHING
BUT STILL I CAN DO SOMETHING
AND BECAUSE I CANNOT DO EVERYTHING
I WILL NOT REFUSE TO DO THE SOMETHING I CAN DO
Menjadi pelajar tahun akhir Senibina Landskap bukan mudah. Ya, dihentam dan ditembak kiri dan kanan bertubi-tubi oleh pensyarah adalah perkara yang biasa dan normal. Ditangguh sebentar kerja yang sedikit, pasti diakhiri dengan kerja yang sepuluh kali ganda menimbun. Perkataan 'stress' and 'tension' seperti sudah menjadi perkataan yang rasmi dan pasti lali didengar, tak kurang juga saya. Ditambah lagi dengan masalah kewangan yang pasti menjadi punca stress berada di-level tertinggi. (menyesal saya memilih sistem pinjaman kerajaan yg semakin lama semakin **doh sistemnya). kalau tahu, dulu lagi saya minta biasiswa swasta/ kerajaan yang berlambak-lambak ada kat Malaysia ni. kalaulah...
                  "kalau....."


ermm perkataan 'kalau' ni jangan dibuat main orang kata. Boleh membawa kepada murtad. seperti menidakkan qada' dan qadar Tuhan. Astaghfirullahazim..... istighfar sebentar saya dengan keluhan diri sendiri. Setiap hari dibuka, ditutup balik butter pad (student architecture, art mesti tau fungsi butter pad ni untuk apa). direnung, ditatap seminit, dua minit, sejam, dan tutup semula tanpa ada sedikit pun contengan/ lakaran idea baru untuk projek tahun akhir ni. arghhhhhhhhhhhh........ stress!
2 bulan dari sekarang. tinggal DUA bulan dari sekarang untuk saya siapkan segala proposal untuk dimasukkan di dalam final board. Board pertama masih kosong. arghh lagi..
keluhan demi keluhan setiap minit, hari dan masa. Astaghfirullahazim..
kring.kring........ (bunyi tipikal deringan telefon)


Hello 


Hello, ha Elin. buat apa tu. tensen ke? kenapa ni..


err... hehe


Laa apala. biasala tu student. mesti banyak kerja, assignment. lagi-lagi final student. alaa sikit je lagi. lepasatu dah grad kan


Hehe okay


Alaa dah-dah la tu stress. mama ada ni. selalu doakan anak mama. kalau stress sangat, pergi baca al-Quran, solat sunat. tenang sikit hati tu.


Okay mama.


Buat kerja pelan-pelan okay? mama tau anak mama ni boleh. you can do it!


thank you mama.


okay, take care. jangan tension tension.


ok mama. Love you................

Setiitk, dua titik air mata jatuh. Ya Allah kuat nya kasih sayang seorang ibu. 
berhenti sebentar menunaikan kewajipan muslimin...
Berbekalkan sedikit keazaman dan kata-kata perangsang daripada orang sekeliling, hidup mesti diteruskan. Bebelan dan tembakan yang diterima bukan lah untuk menjatuhkan, tetapi sebagai kata-kata penaik untuk menjadi yang terbaik untuk masa depan. Ini cabaran, bukan tekanan! Khas untuk rakan-rakan 8 kental, we can do it guys! Anggaplah segala kekangan masa, kewangan, dll sebagai batu loncatan kita untuk GRADUATE! Jadilah sahabat yang mendorong ke hadapan, bukan sahabat yang menolak ke kegelapan.
Sebagai bekalan diri sendiri,

I WILL NOT REFUSE TO DO THE SOMETHING I CAN DO!

Entry ini dibuat khas untuk kalian. :))
                                     P/S : Tq kepada owner gambar. and sorry takda gambar latest.semua muka muda remaja je

Challenge? Ya

No comments: